Blaikfjället kan bli nationalpark

Publicerad

Naturvårdsverket har med Blaikfjället och Vindelfjällen i den nya nationalparks­planen. Blaikfjället och en utvidgning av Björnlandets nationalpark finns bland de områden som prioriteras de närmaste fem åren.

13 nya nationalparker föreslås och det myrtäckta Blaikfjället är ett av de prioriterade områdena för 2009-2013.

De övriga sex nya nationalparker som prioriteras för 2009-2013 är:
Tavvavuoma och Kebnekaise i Norrbottens län, Vålådalen-Sylarna i Jämtlands län, Kosterhavet i Västra Götalands län, Västra Åsnen i Kronobergs län, samt Bästeträsk i Gotlands län.

I den långsiktiga planen ingår även Reivo i Norrbottens län, Vindelfjällen i Västerbottens län, Rogen-Juttulslätten i Dalarnas och Jämtlands län, Koppången i Dalarnas län, Nämdöskärgården i Stockholms län, samt Sankt Anna i Östergötlands län.

Avvaktar med Vindelfjällen
Vindelfjällen är idag Europas största naturreservat och kan en dag bli dess största nationalpark. Det föreslagna parken är 560 000 hektar. Då ingår även Arvliden och fem andra områden från inventeringen av statliga skogar.

Efter remissen har Naturvårdsverket tagit tillbaka förslaget att lägga in Dellikälvens urskog i Norrbottens län i nationalparken. Vindelfjällen finns med i den långsiktiga nationalparksplanen, men är inte aktuell nu för genomförande.

Björnlandet utvidgas
Naturvårdsverket vill också utvidga sju redan befintliga nationalparker och Björnlandet i Västerbotten är en av dem.

Förslaget att utvidga Björnlandet har tillkommit för att infoga värdefulla skogar och ge nationalparken en bättre avgränsning. En brant östsluttning och urskogsartad skog med inslag av 500-åriga träd finns med i förslaget till utvidgning. Ytan ökar med 475 hektar från dagens 1 130 hektar, skriver man i pressmeddelandet. 

Övriga är Sarek, (Norrbotten), Skuleskogen (Västernorrland), Hamra (Gävleborg), Tiveden (Örebro) samt Gotska Sandön (Gotland).

Den nya nationalparksplanen ska komplettera dagens nät av 28 nationalparker. Det nya är alla områden med dokumenterat höga naturvärden som har sådan klass att de platsar som nationalparker i enlighet med internationella krav.

Varje ny nationalpark ska beslutas av regering och riksdag. Naturvårdsverket lämnar förslag när planeringen för en park kommit långt nog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer