Olle Burell är skolborgarråd i Stockholm stad Foto: Pressbild.

Stockholms skolborgarråd: ”Det är bedrövligt”

Uppdaterad
Publicerad

Olle Burell, socialdemokratiskt skolborgarråd i Stockholm, stämmer nu in i kritiken mot den könsuppdelade idrottsundervisningen som bedrivs på en friskola i Stockholm.

Den religiösa friskolan Al-Azharskolan har muslimsk profil och har anmälts för att den riskerar permanenta kvinnors underordning genom att ha könsuppdelad skolidrott. Men skolan friades av Skolinspektionen med motiveringen att inget tyder på att undervisningen inte skulle vara likvärdig för de olika könen.

”Skolor ska bryta könsmönster”

Beslutet har mötts av skarp kritik, bland annat från utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och de fyra Allianspartierna. Nu stämmer även Stockholms skolborgarråd, Olle Burell (S) in i kritiken.

– Jag tycker det är bedrövligt. Skolors uppdrag är att se till att killar och tjejer lär sig umgås med varandra och att bryta könsmönster och kulturella och religiösa vanföreställningar man kan få med sig hemifrån, säger han.

Vill se över lagstiftningen

Gustav Fridolin har sagt att han redan på måndagen ska be tjänstemän på departementet se över lagstiftningen, något som välkomnas av Olle Burell.

– Om lagstiftningen tillåter det här så är det något som är absolut fel med den. Då måste man se över lagen.

SVT Nyheter Stockholm: ”Varför är det fel att dela upp efter kön på idrotten?”

– Det är att vrida tillbaka klockan. Jag vill inte se en utveckling där vi vrider klockan tillbaka.

Skolans rektor har ännu inte uttalat sig i frågan, men har kallat till presskonferens sent på måndagförmiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.