Stockholms slott renoveras i 20 år

Publicerad

Renoveringen av fasaden på Stockholms slott är i full gång. Den över 300 år gamla byggnaden ska få en rejäl ansiktslyftning.

Renoveringen under de kommande 20 åren beräknas kosta en halv miljard kronor.

I den första etappen av vad som beskrivs som det mest omfattande fasadarbetet i modern tid är det norra Logårdsflygeln som restaureras. Här ska delar av stenfasaden konserveras och andra bytas ut.

Varje sten skannad
Det är ett svårt och tidsödande arbete som kräver gedigen hantverkskunskap. Det är 450 stenar på i snitt 250 kilo styck som ska flyttas. För att hålla reda på pusslet har varje sten skannats tredimensionellt.

Ett annat problem är den gotlänska sandsten som vittrat sönder på grund av väta och frost. Nu ska den kombineras med en tåligare utländsk sten på de mest utsatta ställena.

En tredjedel av slottets fasader består av sten. Restaureringen av den beräknas kosta 500 miljoner kronor. En lika stor yta består av puts, men den är i gott skick och det är ännu inte bestämt om den ska bytas ut – eller vilken färg slottet kommer att ha när allt är klart.

Yvonne Åstrand
yvonne.astrand@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer