Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stockholms stad begränsar inflytt till förorter för asylsökande Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stockholms stad begränsar inflytt till förorter genom EBO-lagen

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad har bestämt att fyra områden i kommunen kommer beröras av den nya EBO-lagen. Detta innebär att asylsökande inte kommer få bidrag om de bosätter sig i utvalda områden.

Områdena som staden bestämt ska ingå i den nya lagstiftningen är Rinkeby, delar av Tensta, delar av Husby och delar av Skärholmen. Detta kommer innebära att asylsökande inte kommer kunna bosätta sig i dessa områden och samtidigt få rätt till statligt stöd.

– Vi kommer att noga följa utvecklingen för att se om detta ger avsedda effekter i Stockholm så att det till höstens ansökningsomgång blir möjligt att justera genom att lägga till eller dra bort områden utifrån en djupare analys avseende statistik, effekter och konsekvenser, säger Anna König Jerlmyr (M) i ett pressmeddelande.

Lagen om eget boende, EBO-lagen, infördes 1994 av en borgerlig regering. Lagen, som fått kritik från flera politiska partier, har inneburit att en asylsökande kunnat välja bort Migrationsverkets anläggningsboenden och istället ordna sitt boende på egen hand, till exempel hos vänner eller släkt, utan att förlora sitt bidrag.

De nya reglerna som införs 1 januari, men börjar gälla 1juli 2020, innebär att den som söker asyl kan förlora sin ersättning om hen bosätter sig i områden som har socioekonomiska utmaningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer