Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De som söker asyl i Sverige kan förlora sin dagersättning om de väljer att bosätta sig i ett utsatt område. Foto: TT/SVT

Nu införs nya EBO-regler – försiktigt positivt från Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade EBO-lagen som ger asylsökande rätt att bosätta sig var som helst kommer att ändras från och med onsdag, 1 januari. Reglerna, som börjar gälla i juli, innebär att asylsökande kan förlora sin dagsersättning om de bosätter sig i ett utsatt område.

I Södertälje planerar man för att regeländringen ska gälla de områden som polisen pekat ut som särskilt utsatta – det vill säga Ronna, Lina, Geneta, men även Hovsjö och Fornhöjden som polisen menar är riskområden.

Förändringen välkomnas av politiker eftersom många menar att den bidragit till segregation, men det finns även en viss oro.

Hör kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) om vad hon ser som positiva effekter och risker med de nya reglerna.

Lagen om eget boende, EBO-lagen, infördes 1994 av en borgerlig regering. Lagen, som fått kritik från flera politiska partier, har inneburit att en asylsökande kunnat välja bort Migrationsverkets anläggningsboenden och istället ordna sitt boende på egen hand, till exempel hos vänner eller släkt, utan att förlora sitt bidrag.

De nya reglerna som införs 1 januari, men börjar gälla 1juli 2020, innebär att den som söker asyl kan förlora sin ersättning om hen bosätter sig i områden som har socioekonomiska utmaningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Debatten om EBO

Mer i ämnet