Boel Godner (S) vill att lagen om eget boende ska avskaffas Foto: TT/SVT

Migrationsverket ställer sig bakom begränsningar av EBO

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket går på Södertäljes linje när det gäller att begränsa EBO, lagen om eget boende. Men Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje vill gå ännu längre.

Idag lämnade Migrationsverket sin remiss till en utredning som handlar om asylmottagande. I en del av utredningen nämns EBO, något som är en viktig politisk fråga i Södertälje.

I utredningen, beställd av regeringen, föreslogs att man skulle begränsa EBO genom att införa sociala prövningar av boendet innan det godkändes för inflytt. Men i september lämnade regeringen ett nytt förslag om att vissa kommuner eller stadsdelar helt ska kunna säga nej till inflyttningar.

Södertälje hör till en av de 32 kommuner som skulle ha möjlighet att säga nej. Den som trots det skulle välja att bosätta sig i Södertälje blir då utan dagsbidrag och särskilda bidrag.

Öppnar för nej till EBO i Södertälje

Migrationsverket tycker att det nya förslaget är bättre än den ursprungliga idén om social prövning.

– Det blir komplext om individens boendes ska prövas. I Södertälje skulle hela kommunen kunna vara undantaget eller så skulle man till exempel kunna säga nej till boende i Ronna, Geneta och Hovsjö men ja i till exempel Blombacka. Då har de sökande det att förhålla sig till, säger Åsa Bäcklin, komunikatör Migrationsverket.

Vill avskaffa EBO helt

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, har välkomnat det första förslaget i utredningen men är inte helt nöjd.

– Vi tycker fortfarande att EBO ska avskaffas helt. Vi tror att utredningens förslag är en bit på vägen, men vi ser flera risker med det, till exempel att man skriver in sig och ”fuskflyttar” på sig ändå. Vi har sett flera sådana exempel med fusk i Södertälje, säger Godner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Debatten om EBO

Mer i ämnet