Till höger i bild syns en illustration av det 97 meter höga bostadshuset. Foto: Oscar Properties (c) Herzog & de MeuronVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stockholms stad: Oscar properties vägrar betala för Gasklockan

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen skulle Oscar Properties betala 600 miljoner för mark i Norra Djurgårdsstaden där projektet Gasklockan skulle byggas. Men företaget meddelade under dagen Stockholms stad att de inte tänker tillträda.
– I så fall blir det ett avtalsbrott. Vi förväntar oss att Oscar properties betalar, säger Staffan Lorentz, ansvarig för Norra Djurgårdsstaden vid Stockholms stad.

Det prestigefyllda bostadsprojektet Gasklockan ska bli en 97 meter hög byggnad med plats för drygt 300 bostäder. Den ursprungliga planen var att Oscar Properties skulle betala staden för marken senast den 3 juni. Betalning sköts upp till de 31 oktober men nu ger bolaget ett ovanligt besked.

– De har meddelat att de inte tänker tillträda. Vi kommer att kräva att de betalar. Annars är det ett avtalsbrott, säger Staffan Lorentz.

Foto: Oscar Properties (c) Herzog & de Meuron.

Enligt ett pressmeddelande på Oscar properties hemsida menar vd:n Oscar Engelbert att marken inte är i tillräckligt gott skicka.

– Avsikten har aldrig varit att Oscar Properties ska ansvara för föroreningar och den miljöskada som kvarvarande föroreningar skulle kunna förorsaka. Vårt mål är att tillträda marken och starta byggnationen så snart miljöansvarsfrågan är utredd. Gasklockan kommer att bli ett nytt landmärke, inte bara för Norra Djurgårdsstaden utan för hela Stockholm, säger han.

I pressmeddelandet står vidare att man har för avsikt att bebygga marken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer