Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stockholms stad säger upp avtalet med staten om Bromma flygplats. Avtalet sträcker sig till 2038. Regeringen har samtidigt varit tydliga med att de vill ha kvar flygplatsen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholms stad säger upp avtalet med Bromma flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Den rödgröna majoriteten i Stockholm vill stänga Bromma flygplats och bygga en helt ny stadsdel med 16 000 lägenheter. Oppositionen är kritisk och samtidigt har regeringen deklarerat att flygplatsen ska vara kvar.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger upp avtalet med staten om Bromma flygplats och vill bygga en ny stadsdel, Bromma parkstad. Men först efter att nuvarande avtal löpt ut 2038.

– Den här presskonferensen är amatörernas julafton. Det står tydligt i deras eget beslut att avtalet inte kan sägas upp, säger oppositionsborgarrådet Christofer Fjellner (M).

Vad som ska hända med Bromma flygplats har varit en långbänk i stockholmspolitiken då frågan diskuterats i decennier. Flera utredningar har gjorts, och två olika har konstaterat att flygplatsen kan avvecklas redan 2025 men även 2035.

Regeringen vill ha kvar flygplatsen

Regeringen har samtidigt varit tydlig med att flygplatsen ska vara kvar och säger nej till nedläggning av Bromma.

– Oavsett vad regeringen säger nu så kommer de inte ha något val. Flygplatsen bär sig inte ekonomiskt och vi behöver fler bostäder åt stockholmarna, säger bostads- och fastighetsborgarrådet Clara Lindblom (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.