Bilden är ett fotomontage Foto: Lieselotte van der Meijs/ TT

Fler ungdomar omhändertas i ytterstaden

Publicerad

Stockholms stads granskning av socialtjänstens insatser vid ungdomärenden med allvarligt missbruk, kriminalitet och socialt nedbrytande beteende, visar att fler ungdomar i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta omhändertas än i innerstan, ärendena är också allvarligare i dessa områden än i innerstan.

Det är alltså fler ungdomar i ytterstaden som omhändertas med stöd av LVU (lagen om vård av unga) och totalt sker flest allvarliga ungdomärenden i just ytterstaden, visar granskningen.

 – Kvalitetsgranskningen visar på att vi måste fortsätta stärka socialtjänsten i Stockholm. Alla barn och ungdomar måste få goda uppväxtvillkor, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i ett pressmeddelande.

Satsat 300 miljoner

Under den här mandatperioden har den rödgrönrosa majoriteten satsat 300 miljoner på socialtjänsten i staden. Och det har visat sig vara nödvändigt.

– Ju tidigare vi fångar upp ungdomar, ju mindre risk är det att de fastnar i kriminalitet. Därför är de satsningar vi gjort på både skola, förskola och socialtjänst en politik i helt rätt riktning, men det tar tid att vända utvecklingen, säger Åsa Lindhagen (MP).

Men Liberalerna anser att man ”i högre grad normaliserar” dessa allvarliga beteendeproblem i ytterstaden och att handläggningen därmed har ”en högre toleransnivå” än vad gäller för unga i innerstaden.

-  Det här är ytterst allvarligt och visar risken för att allvarlig kriminalitet eller missbruk ”accepteras” av samhället när det handlar om unga i Stockholms ytterstad. Det är raka motsatsen till vad som behövs, nämligen tidigare insatser men också ingripande insatser från socialtjänstens sida när det krävs för att hjälpa den unge och skydda andra ungdomar från att dras med i missbruk eller kriminalitet, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

– Vi vet att det är helt avgörande att ungdomar som hamnar snett fångas upp tidigt. Socialtjänsterna behöver fler verktyg för att fånga upp barn och unga på väg in i kriminalitet tidigare och de måste agera tidigt, säger Lotta Edholm (L),

Startat förändringsarbete

Under perioden har majoriteten gjort flera satsningar för att stödja ungdomar i att upphöra med sina kriminella handlingar genom att bland annat strukturerat en samverkansform mellan polis, socialtjänst, skola och andra viktiga aktörer.

Då granskningen visar att särskilt Rinkeby-Kista stadsdel har ett behov av tidigare insatser har Socialförvaltningen redan startat en dialog med stadsdelsförvaltningen för att börja ett förändringsarbete.

Kvalitetsgranskningen omfattade fyra stadsdelsförvaltningar, Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, Kungsholmen och Östermalm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.