Nu i helgen kan man få komma ner i den annars stängda reaktorhallen under KTH. Bilden är från 2018 då Radiokören höll en konsert i reaktorhallen. Foto: SVT

Hemliga byggnader i Stockholm öppnar i helgen

Publicerad

För fjärde året i rad hålls den internationella arkitekturfestivalen Openhouse Stockholm som ger allmänheten tillträde till 60 byggnader som annars är stängda.

– Framförallt vill vi bjuda in allmänheten till att se den byggda staden och arkitekturen. Det är viktigt att prata om stadsbyggnad när vi bygger städer, säger Susanne Malmgren, chef för studentbostäder på Akademiska hus och styrelsemedlem i Openhouse Stockholm.

12 000 besökare

Förra året hade festivalen 12 000 besökare. En av de mest populära objekten tidigare år har varit reaktorhallen som ligger 25 meter under KTH, men även kollektivhus har lockat många besökare.

-  För några år sedan fick allmänheten besöka ett kollektivboende på Östermalm där sex personer sov tillsammans i ett sovrum. Det var inspirerande för mig som bostadsutvecklar att se hur annorlunda de tänkt.

Världsomfattande festival

Open House grundades i London 1992 och festivalen genomförs nu i över 40 städer världen över. Festivalen i Stockholm arrangeras av den ideella föreningen Open House Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer