I det polska slakteriet skars sjuka delar bort och köttet kvalitetsmärktes, enligt tv-bolaget TVN24. Foto: TVN24

Stockholmsföretaget sålde vidare sjuka köttet: ”Jättebeklagligt att det fuskas”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsföretaget Dinc Invest AB är ett av företagen som sålt vidare det polska köttet till restauranger i Stockholm och Uppsala.
– Det är jättebeklagligt att det förekommer fusk, säger Anjelica Eker, inköpsassistent på Dinc Invest AB.

SVT Nyheter kunde tidigare i veckan berätta att kött från sjuka kor som slaktats i Polen sålts vidare till olika länder i EU. Ett av länderna är Sverige. Totalt fyra företag i Sverige, varav tre i Stockholm, har tagit emot partier av köttet. Ett är Dinc Invest AB.

– Vi såg nyheten i tisdags och tog direkt kontakt med vår polska leverantör, då insåg vi att två av produkterna vi sålt vidare var drabbade, säger Anjelica Eker, inköpsassistent på Dinc Invest AB.

Hann återkallas från Stockholmskrog

Enligt företaget har de köpt in 29 kilo kött från Polen, 14 kilo såldes vidare till en restaurang i Uppsala och 15 kilo såldes till en Stockholmsrestaurang.

– Vi hann återkalla köttet från restaurangen i Stockholm men det som gått till Uppsala hann tyvärr serveras. Det är jättebeklagligt att det förekommer fusk på slakteriet, men vi har hög matsäkerhet i Sverige och det är heller inte våra leverantörers fel att slakterierna gör fel, säger Anjelica Eker.

Hade ni kunnat göra någonting mer?

– Nej, alla produkter som kommer in till Sverige är redan provtagna. Företaget i Polen har inga avvikelser sedan tidigare och är dessutom BRC-godkända, det är omöjligt för oss att veta när ett slakteri fuskat, oavsett våra krav.

Kommer ni att fortsätta importera från det här företaget i Polen?

– Ja, det kommer vi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polska köttfusket

Mer i ämnet