Inne på Bergmans stod flera gäster upp och drack, trots krav på bordsservering. Foto: Miljöförvaltningens fotodokumentation från tillsynen på Bergmans.

Nattklubb tvingades stänga efter allvarliga brister

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmskrogen Fou tvingades stänga efter en oanmäld inspektion på lördagen. Även Bergmans, ett stenkast bort, uppvisade flera brister vid en inspektion samma kväll.

– Det var trängsel, kaotiskt och vakterna hade svårt att skingra folk, säger Monika Gerdhem, avdelningschef på Miljöförvaltningen i Stockholms stad om tillsynen på Fou.

Enligt den rapport som skrevs efter tillsynen kunde inspektörerna konstatera att det var trångt mellan gästerna inne i lokalen. Regeln om bordsservering åtföljdes inte  – istället stod flera av nattklubbsgästerna upp och åt och drack tillsammans, även de som inte tycktes ingå i samma sällskap.

Bristerna ansågs så allvarliga att nattklubben nu tvingats stänga tills vidare.

Folk varnas vid inspektioner

Enligt Monika Gerdhem har Miljöförvaltningen fått in flera tips från allmänheten gällande krogar – dock inte Fou -  som uppger att gäster uppmanas att uppföra sig när en inspektion sker, men i övrigt så är attityden till riktlinjerna för att undvika smittspridning mer lösa.

– Folk varnas när inspektörer kommer,  i stil med ”sätt er ner tills allt är grönt igen”, säger Monika Gerdhem till SVT Nyheter.

– Det verkar som att vissa inte tar detta på allvar alls, vilket inte är bra.

Brister på flera ställen

Även om Fou inte har nämnts bland de tipsen så uppges det i rapporten att en av bristerna som inspektörerna fann var att personalen tillät gästerna att stå och dricka samt att ”ordningen inte hålls utifrån rutinen att separera sällskap.”

Först när det blev klart att det handlade om en oanmäld inspektion så började vakterna att skingra trängseln, enligt Gerdhem.

Ytterligare en annan klubb, Bergmans, uppvisade flera brister vid en tillsyn samma kväll. Bland annat var det mycket trängsel i entrékön, och även här tilläts gäster att stå upp och dricka trots kravet på bordservering. Bristerna på Bergmans bedömdes dock inte så allvarliga att en stängning kom på tal.

SVT Nyheter söker ansvariga på nattklubben Fou. Till SvD uppger vd:n Tajinder Singh att de ser allvarligt på Miljöförvaltningens beslut och redan har skickat in en redovisning över ytterligare förbättringsåtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer