Stockholmskvinnor kan bli Årets kock

Uppdaterad
Publicerad

Emma Erlandsson från Oaxen och Saori Ichihara från krogen Shibumi, har kvalificerat sig för att tävla i finalen för Årets kock 2015.

Nästa final i den prestigefyllda tävlingen Årets kock blir historisk. För första gången sedan den starkt mansdominerade tävlingen startade 1983 är det inte bara en kvinna – utan två, som tävlar i finalen i Göteborg i februari 2015.

Nu är det Emma Erlandsson som jobbar på Oaxen och Saori Ichihara från Shibumi, båda Stockholmskrogar, som kvalificerat sig, skriver Dagens industri.

Mycket ovanligt med kvinnliga tävlande

Även premiäråret var det två kvinnor som deltog i finalen och endast en gång har en kvinna vunnit tävlingen. Det var 1988 då Kristina Petterson knep titeln med sin svamp- och kräftfyllda abborrfilé i rispapper.

Senast en kvinna deltog i Årets kock-finalen var 2009.

Övriga deltagare i finalen i Göteborg i februari är Daniel Müllern, David Lundqvist, Anders Karlsson, Markus Westh, Thomas Sjögren och Daniel Engellau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.