Stockholmspartiet är tillbaka – och de brinner för Slussen

Publicerad

Det har varit ganska tyst om Stockholmspartiet sen försöket till en comeback inom politiken 2006. Men inför årets val är partiet tillbaka – med en särskild fråga i fokus.

Det är Slussen som är Stockholmspartiets nya hjärtefråga. De säger att de vill rädda Slussen och partiledaren Agneta Liljesköld ser det som partiets viktigaste fråga inför valet.

– Vår vackra stad håller på att förstöras. Det är ett attentat som begås mot den klassiska Stockholmsmiljön, säger Agneta Liljesköld.

Om nya Slussen byggs är det stadsbilden som hotas, menar Agneta Liljesköld.

– Det är framför allt utsikten mot vattnet och utsikten mot Söders höjder som kommer försvinna med de här höghusen man tänker bygga.

Få andra partier emot nya Slussen

Flera partier, till exempel Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, har varit starkt kritiska mot Alliansens planer för Slussen. Men efter att beslutet om nya Slussen tagits upp i kommunfullmäktige har de accepterat ombyggnaden i stort.

Stockholmspartiet vill däremot ha en mindre omfattande ombyggnation av Slussen.

– Vi stödjer ett arkitektförslag som heter Slussen Plan B, där man kan modernisera Slussen, säger Agneta Liljesköld

Stockholmspartiet gör comeback

Stockholmspartiet bildades 1979 bland annat i protest mot rivningarna som pågick i city. De satt i kommunfullmäktige fram till 2002 och ofta i rollen som vågmästare.

2006 försökte de göra comeback men misslyckades. Nu är de alltså tillbaka igen som ett sakfrågeparti med fokus på stadsmiljöfrågor.

Varför ska man rösta på ett parti som bara fokuserar på stadsmiljön?

För många människor är stadsmiljön en viktig fråga. Det vet jag. Annars hade vi aldrig kunnat ställa upp, säger Agneta Liljesköld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer