Stockholmspolisen avslår Rasmus Paludans ansökan om allmän sammankomst

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextrema politikern Rasmus Paludan hade sedan tidigare ansökt om att få hålla en demonstration i Stockholm på 1 maj. Nu meddelar Polisen att hans ansökan avslås.

I ansökan stod att partiet Stram kurs ville tåga från Humlegården till Norra Bantorget. Alltså samma väg som Socialdemokraterna gör. Polisen betonar i ett pressmeddelande att det är en mycket ovanlig åtgärd att neka demonstrationstillstånd. Men att de efter en samlad bedömning kommer till slutsatsen att risken för ordningsstörningar är för stor.

– Frågan om Rasmus Paludans demonstrationstillstånd är komplex eftersom man behöver göra avvägningar mellan människors säkerhet och den grundlagsskyddade rätten att uttrycka sin åsikt. Vi inväntar även Förvaltningsrättens beslut för vägledning inför kommande bedömningar, säger Peter Ågren, kommenderingschef i region Stockholm för den särskilda händelsen Val 2022 i ett pressmeddelande.

Nedan ser ni bilder från när Rasmus Paludan höll torgmöte i Rinkeby under långfredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.