Arkivbild. Foto: TT/AP

Stockholmspoliser får elpistoler

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Vällingby och på Södermalm kommer att utrustas med elchockvapen från årsskiftet, som en del i ett testprojekt.

Polisen skriver på sin hemsida att de hoppas att de nya vapnen gör så att våldsnivån minskar.

– Det vi framför allt tittar på är hur det dödliga våldet och våldsnivån överlag påverkas, samt om skador på poliser och gärningsmän minskar. Vi är också intresserade av hur vapnet påverkar användandet av övriga våldshjälpmedel, säger Pär Wärdig, projektledare för införandet av elchockvapen, i en kommentar.

Del i större projekt

Försöket på Södermalm och i Vällingby är en del i ett större projekt, där 400 poliser i hela landet ska testa att bära elchockenvapen. Försöket pågår i två år, och efter det ska man avgöra om vapnen ska införas permanent.

– Utvärderingen av försöket görs av Umeå Universitet. Den blir en viktig del av underlaget inför ett sådant beslut, säger Pär Wärdig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.