Civilminister Ardalan Shekarabi (S), finansregionråd Irene Svenonius (M) och Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd. Foto: SVT

Stockholmspolitiker rasar över nya utjämningsskatten

Uppdaterad
Publicerad

Inför nästa år blir det en förändring av den kommunala skatteutjämningen, alltså det system som förenklat innebär att rikare regioner ger pengar till de fattigare. Därför har den också kommit att kallas för ”Robin-Hood-skatten”. Ledande politiker i Stockholms län riktar nu skarp kritik mot systemet sedan det kommit fram att Stockholmsregionen kommer att behöva betala mycket mer än väntat.

I dagsläget betalar Region Stockholm en miljard kronor till den kommunala skatteutjämningen, men den summan kommer att höjas kraftigt. När systemet är fullt utbyggt år 2023 beräknas regionen betala 3,6 miljarder till kommuner och landsting i övriga landet. Det visar preliminära siffror från Statistiska centralbyrån.

Syftet med utjämningssystemet är att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar för alla kommuner och landsting att tillhandahålla service oberoende av skattekraft och kostnader som inte går att påverka. Här kan man läsa mer om hur systemet fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.