Enligt undersökningen växer stöder för OS 2026

Stödet för OS i Stockholm 2026 växer

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av det svenska folket vill ha vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026. Det visar en ny undersökning som Internationella Olympiska Kommittén, SOK, presenterade idag.

Undersökningen visar att 17 procent av de tillfrågade är emot OS i Sverige år 2026, medan 55 procent är för.

– Vi har en majoritet för och en andel negativa som drastiskt har gått ner. Det är ett fantastiskt resultat, säger SOK:s ordförande, Mats Årjes i ett pressmeddelande.

Totalt har 2443 intervjuer genomförst under tiden 7-19 februari. De tillfrågade fick svara på frågan om de är för att Stockholm, Åre och Falun står som värd för OS och Paralympics 2026.

SOK: Folk börjar förstå

– Det här känns jätteroligt, att vi dels har fått en ökning på ”ja” men också en minskning på ”nej”. Det känns som att folk börjar förstå mer, vad det innebär med den nya agendan, men nu förhoppningsvis så har det slagit igenom lite bättre, säger Gunilla Lindberg som är ledamot av IOK:s styrelse och generalsekreterare för SOK.

SVT har tidigare rapporterat att synen på ett eventuellt vinter-OS i Stockholm splittrar länets kommuner. Av Stockholms 26 kommuner är nio positiva medan åtta är negativa. Fyra kommuner hade då inte tagit ställning i frågan och fem kommuner hade inte svarat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vinter-OS i Stockholm

Mer i ämnet