Tjuvarna bröt sig in i Dejan Zivkovics bil medan han låg och sov i sovrummet fem meter bort. Foto: Privat

Bildelar värda en miljon hittades i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Varje år stjäls bildelar för 100-tals miljoner kronor i Sverige. Men förra veckan lyckades polisen spränga en liga i samband med att de hittade bildelar värda över en miljon kronor gömda i skogen utanför Åkersberga.

Ligor som systematiskt bryter sig in i bilar och plockar ur ratten, krockkuddar och navigationssystem har under de senaste åren blivit ett gissel i Stockholmsområdet. Enligt beräkningar från Försäkringsbolaget IF stjäls det bildelar för mellan 250-300 miljoner kronor varje år i Sverige.

I början av april drabbades bland andra Dejan Zivkovic när en liga tog bildelar från flera bilar i området i Tumba där han bor.

– De borrade hål i låset, men larmet gick inte igång eller någonting. De tog loss bilratten och min GPS, men det var ingenting som skadades egentligen, bara mittenkonsolen, säger Dejan Zivkovic.

Hur känns det?

– Det känns obehagligt, speciellt eftersom bilen stod parkerad fem meter från fönstret till mitt sovrum.

Problemet med  bildelsstölder är i hela Stockholms län. Så sent som natten till idag slog en liga till i Södertälje och bröt sig in i flera bilar av märket BMW. Just BMW är det märke som är värst drabbat. Men i förra veckan hittade polisen en stor mängd undangömda bildelar i ett skogsparti utanför Åkersberga. Bildelarna låg gömda vid en gran under löst granris. Senare samma dag kunde de gripa fyra män från Litauen som nu har häktats misstänkta för grovt häleri.

– Det är över 200 bildelar som vi har hittat. Värdet uppgår till omkring 1 miljon kronor, preliminärt. Men den summan kan ändras, säger åklagare Josephine Boswell.

Varifrån kommer delarna?

– Det håller vi på att ta reda på nu, men rimligtvis kommer de från Stockholmsområdet, säger Boswell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bildelsstölder i Stockholm

Mer i ämnet