Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att stöldgods för miljardbelopp lämnar Sverige varje år så har Tullen inte i uppdrag att kontrollera utgående gods. En utredning ser nu över frågan. En man försöker föra ut en gräsklippare ur Sverige och Tullen kontrollerar att hans kvitton verkar äkta. Foto: Tomas Blideman/SVT

Stöldligorna stoppas inte vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att stöldgods för miljardbelopp lämnar Sverige varje år så har Tullen inte i uppdrag att kontrollera utgående gods.

– Klart att det är frustrerande att veta att kriminella för ut stöldgods ur landet, säger Stefan Granath, biträdande enhetschef på Tullverket.

Tullens uppdrag är att kontrollera vad som kommer in i Sverige, att droger och vapen stoppas och handel utförs korrekt. Men när det handlar om varor som förs ut ur landet blir det krångligare. Trots att internationella ligor specialiserat sig på att stjäla bland annat båtmotorer så är det inte Tullens uppdrag att leta efter stöldgods.

– Det är inte ett smugglingsbrott att föra ut stöldgods ur Sverige. Det är häleri och då är det Polisen som ska utreda det, säger Stefan Granath, biträdande enhetschef på Tullverket.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Ny tandlös lag

Förra året fick Tullverket utökade befogenheter att ingripa när stöldgods är på väg ut ur landet. Och även att hålla kvar misstänkta personer i väntan på polis. Men varken Polisen eller Tullen anser att befogenheterna gjort någon skillnad för att stoppa stöldgodset vid gränsen.

– Vårt grunduppdrag, att fokusera på inkommande gods har fortfarande inte ändrats, säger Stefan Granath, biträdande enhetschef på Tullverket.

Följ Tullens jakt på stöldgods i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Mer i ämnet