Foto: White arkitekter

Stopp för 400 studentbostäder på Gärdet

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen sätter stopp för planerna på att bygga 400 studentbostäder vid Studentbacken. Enligt beslutet skulle husen medföra för stor skada på naturen i området.

Förra veckan sade mark- och miljödomstolen nej till det 140 meter höga bostadshuset i Hjorthagen. Nu stoppas ytterligare ett stort bostadsprojekt i närheten Nationalstadsparken.

Den här gången gäller det planerna på 400 studentbostäder vid Studentbacken. Länsstyrelsen upphäver planerna med motiveringen att bygget kräver för mycket naturmark och att man måste ta större hänsyn till områdets växter och djur, skriver Mitt i.

Stockholms studentkårers centralorganisation, som har varnat för att många studenter riskerar att vara utan bostad i höst, är inte glad över beskedet.

– Man måste få upp takten i byggandet och att helt avslå ett så stort projekt på det här sättet är att göra hela Stockholmsregionen och alla unga en stor otjänst, säger SSCO:s ordförande Teo Strömdahl Östberg till Mitt i.

Även stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) är kritisk till länsstyrelsens beslut. Staden undersöker nu möjligheterna att genomföra projektet ändå, antingen genom att överklaga eller arbeta om detaljplanen, säger han till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer