Foto: SVt

”Stoppa utvisningarna till döden”

Uppdaterad
Publicerad

Fatemeh Khavari är talesperson för de afghanska asylsökande ungdomar som sittstrejkar på Mynttorget i Gamla stan, inte långt från riksdagshuset.

– Det handlar inte om att stoppa utvisningarna till Afghanistan utan att stoppa utvisningarna till döden. Afghanistan är ett osäkert land, säger Fatemeh Khavari.

Under måndagsförmiddagen sittstrejkade ett 50-tal ensamkommande ungdomar från Afghanistan på Mynttorget i Gamla stan. De sittstrejkande vill att Migrationsverkets generaldierktör Mikael Ribbenvik ska komma dit och prata med dem.

– Han måste komma hit och lyssna på oss och sedan måste han stoppa alla utvisningar till Afghanistan. Afghanistan är inte säkert, säger 17-åriga Fatemeh Khavari, som kom till Sverige 2015, dock inte som ensamkommande.

Fatemeh Khavari har själv fått uppehållstillstånd men säger att hon vill hjälpa de landsmän som inte har.

Stopp för utvisningar inte aktuellt

Men enligt Migrationsverkets senaste analys av säkerhetsläget i Afghanistan är inte hela landet osäkert, så något generellt stopp för utvisningar till Afghanistan är inte aktuellt i nuläget.

I en kommentar till SVT Nyheter Stockholm skriver Migrationsverket:

”Vi har all förståelse för att frågan om säkerhetsläget i Afghanistan berör. Dels är det många som påverkas, dels är det stor skillnad på säkerhetsläget i Afghanistan och det vi ser i vårt närområde.

När det gäller säkerhetsläget följer Migrationsverket hela tiden utvecklingen i Afghanistan, och vår bedömning är att läget i landet är allvarligt och att det har försämrats det sista året. Men det finns fortfarande stora skillnader mellan olika delar av landet och vår bedömning är inte att konflikten nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna.”

Majoritet får uppehållstillstånd

Varje asylsökandes skyddsbehov prövas individuellt, och hittills under 2017 har en stor majoritet av de ensamkommande ungdomarna under 18 år från Afghanistan fått uppehållstillstånd av Migrationsverket. Enligt statistik hos Migrationsverket har 2.200 fått uppehållstillstånd medan cirka 450 har fått avslag.

Men även om en stor majoritet av besluten förra året alltså innebar att de ensamkommande afghanska ungdomarna fick uppehållstillstånd så räcker inte det, menar Fatemeh Khavari.

– Sveriges regering avråder svenskar från att resa till Afghanistan för att det är farligt där. Samtidigt skickar de tillbaka barn och ungdomar till Afghanistan. Varför ska det vara skillnad på människor? Tänk på det, fundera på det, säger Fatemeh Khavari.

LÄS MER: Stor majoritet vill inte stoppa utvisningarna till Afghanistan

Migrationsverket skriver på sin webbplats att säkerhetssituationen i Afghanistan är allvarlig men förklarar att det är skillnad på utrikesdepartementets reserekommendationer, som bland annat får konsekvenser för försäkringsfrågor, och Migrationsverkets uppdrag att bedöma om afghanska medborgare har behov av skydd i Sverige.

Kvar tills de får svar

Sittstrejken började under söndagskvällen då ett hundratal ungdomar fanns på plats. Och manifestationen kommer att fortsätta.

– Vi kommer vara kvar tills vi får svar från Migrationsverket, säger Fatemeh Khavari.

LÄS MER: Liberalerna vill stoppa utvisningarna till Afghanistan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.