Foto: SSM FastigheterVisa alla (4)
Visa alla (4)

Stoppade Telefonplanstornet kan bli två

Publicerad

Planerna för den 75 våningar höga skyskrapan Tellus Tower vid Telefonplan stoppades för ett år sedan av Försvaret, men nu verkar tornet kunna återuppstå som två istället.

Stockholm stad och fastighetsföretaget SSM har kommit överens om att försöka flytta projektet några hundra meter till tunnelbanestationen vid Telefonplan.  I planerna passar de också på att utöka projektet rejält med ett extra torn och några lägre bostäder. Totalt skulle det handla om 1271 bostäder.

De två nya skraporna planeras bli 78 respektive 58 våningar höga, det ingår i förslaget också ett punkthus med 17 våningar och ett lamellhus i 7 våningar. Över 95 procent av lägenheterna ska bli ettor och tvåor. Planerna kräver också en överdäckning av tunnelbanan och en ny station.

”Potential att bli ett nytt landmärke”

– Tellus Towers är ett mycket spännande och intressant projekt och jag är glad över att vi nu har kunnat hitta en ny plats för husen. Projektet kommer bidra positivt både till Telefonplans och Stockholms utveckling och har potential att bli ett nytt landmärke för södra Stockholm, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

I vinter tar man upp förslaget i stadens olika politiska nämnder. Om allt går enligt planerna beräknas de första lägenheterna vara klara för inflyttning 2020.

”Hoppas det inte är för bra för att vara sant”

Centerpartiet i Stockholms stad, som länge varit positiva till höga hus i Stockholm, välkomnar beskedet.

– Två skyskrapor i kollektivtrafiknära läge. Jag hoppas att det här inte är för bra för att vara sant, och att inga nya instanser lägger krokben för projektet, säger Karin Ernlund (C), gruppledare.

Fakta

Visa

Turerna om Tellus Tower

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tellus Tower

Mer i ämnet