Foto: Sandy Kalleny/SVT

Stor demonstration mot SD-reklam

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals personer samlades i en demonstration vid Norrmalmstorg mot SD-kampanjen på tisdagskvällen. – Så fort någon sprider hat, så är vi där, sa Emma Dominguez, en av arrangörarerna.

Ikväll hölls en demonstration mot Sverigedemokraternas reklamkampanj som sattes upp i Östermalmstorgs tunnelbanestation under måndagen. Strax efter 18-tiden hade runt 1000 personer samlats på Norrmalmstorg.

– Vi är frustrerade och arga, vi är här för att vi aldrig ska vara tysta. Så fort någon prider hat, så är vi där, säger Emma Dominguez, en av arrangörarerna.

Kritik mot SD-kampanj

Hon säger i talet att SL måste gå ut offentligt och be om ursäkt till EU-migranterna.

– Vi måste lova oss själva, att det här är sista gången någon gömmer sig bakom yttrandefrihet för att sprida hat och rasism.

Sju personer står bakom arrangemanget av demonstrationen och har bland annat skapat ett evenemang på Facebook. 13.000 personer har anmält att de ska delta.

– SL är med och sprider rasistisk propaganda. Jag har aldrig sett det här så tydligt formulerat. Det skrämmer mig. De pekar ut en grupp människor som smuts som bör städas bort, säger en av arrangörerna Amie Bramme-Sey.

”Rasistisk propaganda”

SL menar dock att SD:s kampanj har förhandsgranskats och anses ligga inom ramarna för vad som är tillåtet.

Delar av det uppklistrade materialet har redan blivit vandaliserade och nerdraget under natten till tisdagen. Än så länge har Justitiekanslern fått in 56 anmälningar mot reklamen.

SL: Inget olagligt

– Kritiken mot budskapet får annonsören själv stå för. Vi har tittat på våra riktlinjer, vi kan inte se att det finns något som strider mot lagen. SD köpte reklam hos oss även under valrörelsen och det uppstod även då kritik, men vi har gjort samma bedömning nu som då, säger Jesper Pettersson, pressansvarig på SL till SVT Nyheter Stockholm.

Polis på plats

Många av demonstranterna hade tagit med plakat med olika budskap. Tre polisbilar var på plats och ett tiotal poliser patrullerade området. Polisen trodde att demonstrationen skulle bli lugn.

Under kvällen höll många tal, tio stycken talare var angivna på demonstrationens evenemangssida på Facebook. Talarna representerade olika organisationer, bland annat Planka.nu, Revolution Poetry, Linje 17 mot rasism, Allt åt alla. Emir Selimi från Unga Romer var första talare.

– Det som är skrämmande är att det är historien som upprepar sig igen. Det här är riktig ren ”old school” rasism, nazism egentligen om man ska ge det rätta ordet. Det har hänt förr, och det håller på att ske igen. Vi måste göra någonting åt saken här och nu, innan historien upprepar sig igen, säger Ismail Skanni som deltar i demonstrationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot SD-kampanj

Mer i ämnet