Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör grannarna om hur de märkte av Säpos insats i Tyresö under torsdagen. Foto: Privat, Stockholm Blåljus

Säpoinsats i Tyresö – fyra anhållna misstänkta för förberedelse till terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen genomförde Säpo en insats i Tyresö, söder om Stockholm, där de grep fyra personer. De misstänks för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott.

Det var vid 14-tiden under torsdagen som grannar larmade om en explosion i en lokal i Tyresö. Vittnen som SVT varit i kontakt med berättar om en kraftig smäll från Tyresö islamiska kulturförenings lokaler.

Det visade sig vara en pågående insats som leddes av Säpo.

Säpoinsats i Tyresö efter misstänkta terrorplaner

Vid 17.30-tiden meddelade säkerhetspolisen i ett pressmeddelande att fyra personer gripits i samband med insatsen. De är misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott.

Kopplingar till IS

Ärendet rör våldsbejakande islamistisk extremism och man ser även kopplingar till grov organiserad brottslighet.

Senare på kvällen anhölls de fyra personerna misstänkta för förberedelse till terrorbrott och grovt vapenbrott, enligt Åklagarmyndigheten.

– Det är individer där vi ser kopplingar till grov brottslighet i Sverige och även internationella kopplingar till terrorgruppen IS, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson vid Säpo.

Säpo vill dock inte gå in i detalj på vad misstankarna består i.

– Det jag kan säga är att vi har känt till de här personerna en längre tid och har gjort en insats mot deras planer för att avvärja ett hot, säger Fredrik Hultgren-Friberg.

Strömmer (M): bekräftar att vi har ett högt terrorhot

I en kommentar till TT skriver justitieminister Gunnar Strömmer (M) att insatsen i Tyresö visar på att det finns ett terrorhot mot Sverige.

”Det här bekräftar att vi har ett högt terrorhot mot Sverige, och att Säkerhetspolisen arbetar intensivt och kontinuerligt med att förebygga och förhindra den här typen av allvarlig brottslighet”, skriver han i ett meddelande till TT.

Han tillägger också att misstankarna:

”Visar vikten av av att fortsätta arbeta strukturerat och uthålligt för att bekämpa såväl terrorism och våldsbejakande extremism, som organiserad brottslighet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säpoinsats i Tyresö efter misstänkta terrorplaner

Mer i ämnet