Polisen varnar för inbrottsvåg i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Flera stadsdelar i Stockholm har blivit utsatta för inbrott och inbrottsförsök under hösten. Ett av de mest drabbade områdena är Bromma. Enligt polisen rör det sig om olika ligor som härjar.

Under november månad har upp till 100 anmälningar gjorts om inbrott eller inbrottsförsök runt om i länet. Bara i Bromma har upp till 20 anmälningar gjorts inom loppet av en vecka. Enligt polisen är detta inget som förvånar med tanke på årstiden.

– Inbrotten ökar när det börjar bli vinter och mörkare ute. Det är mörkt på morgonen och på kvällen. Det ökar risken att utsättas för inbrott just nu, säger Tommy Stiernerlantz, kommunpolis i Bromma.
 
Varför är Bromma så utsatt?

Stadsdelen anses ha lite dyrare bostäder och i husen finns det nog värdefulla saker så som surfplattor, guld, pengar eller andra dyra saker. En annan aspekt är att det är lätt att ta sig härirån. Många vägar att välja mellan vilket gör att man inte blir så låst när man ska fly.

Flera ligor härjar

Inbrotten begås för det mesta under dagtid. Enligt Tommy rör det sig om olika ligor som finns i området.

– Just nu finns det ligor från Sydamerika, östra Europa och södra Europa som är högaktuella. Det finns även vissa inhemska ligor här i området som begår dessa brott, säger han.

Hur kan ni kartlägga dem så bra?

– Vi lyckas fånga några ibland. Då kan vi se hur de har gjort när de begick brottet. Vi har även iakttagelser från boende i området. Vi kan även se när det har varit inbrott att de görs på olika sätt. Alla dessa gäng begår inbrott på diverse sätt.

Glömmer att larma

Flera olika bostäder har drabbats av höstens inbrottsvåg. Men hur tjuvar bryter sig in varierar.

När det gäller lägenheter så klättrar man på stuprör som sträcker sig hela vägen upp till taket. Det är ganska enkelt att ta sig in via balkongdörren då. I villor går man oftast in via baksidan, där det även är skymt för allmänheten. I vissa fall tar sig tjuvarna även in på övervåningen där många glömmer att larma, säger Tommy Stiernerlantz, kommunpolis i Bromma.

Se över alla fönster och dörrar. Oftast är entrédörren väldigt stärkt, men altandörren ganska svag. Sätt på fönsterspärrar och dörrspärrar. Det är viktigast. Var även vaksamma i närområdet och tipsa polisen om ni skulle se något misstänktsamt.

I värsta fall, om tjuven skulle ta sig in, så kan man alltid ha förberett sig för det innan med hjälp av en DNA-penna. Med så kallat ”märk-DNA” kan man pensla sina dyraste ägodelar med en vätska som inte syns, men som går att spåra över hela världen. Det försvårar för tjuven och gör det enklare att få tillbaka sina saker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer