Stridsbåt övar i Stockholms skärgård. Arkivbild. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Stor militärövning i skärgården – både till sjöss och i luften

Publicerad

I dag inleds marinens största årliga nationella övning, Swenex. I år genomförs den på ostkusten, från Norrtälje i norr till Ölands södra udde.
Fokus för övningen är ”försvaret av det egna territoriet och svenska intressen”, enligt Försvarsmakten.

Den säkerhetspolitiska situationen i omvärlden har försämrats, konstaterar Försvarsmakten, och som en följd av det övar de mer intensivt än på länge i Sveriges skärgårdar och kustområden.

Mellan den 21 maj och 31 maj är det ostkusten som står i fokus under övningen Swenex 18. Totalt kommer cirka 2 000 personer att delta.

– Det är en stor övning, alla marina förband ingår och vi övar även tillsammans med flygvapnet. Målet är att kunna vidmakthålla vår förmåga att utföra väpnad strid med våra styrkor, säger Michaela Linge, kommunikationschef på Sjöstridsskolan.

Vanligare med samövning

Att även flygvapnet medverkar i övningen ger marinen och flyget en möjlighet att samöva gemensamma moment, som till exempel samordnad sjömålsstrid mot en angripare.

– Tidigare har de olika försvarsgrenarna ofta övat var för sig men numera övar vi oftare tillsammans. Det gör att vi kan bli mer effektiva, säger Michaela Linge.

Enligt Försvarsmakten kan övningen innebära såväl buller som svall och annan påverkan. För den som befinner sig till sjöss under övningen finns råd från Försvarsmakten här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer