Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den runda byggnaden, Ellipsen, under fontänen på Sergels torg ska bli ett musikhus med bland annat replokaler som även unga ska ha råd med. Foto: Danielle Langert/SVT

Stor musiksatsning på Sergels torg – replokaler under fontänen

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under fontänen på Sergels torg ska det bli ett kulturcentrum eller kanske snarare ett musikhus. Billiga replokaler för alla utlovas, men det ska även bli studios, scen och konserter.

Den nya satsningen ska börja byggas i det som kallas Ellipsen, den runda lokalen under fontänen. Det är en gigantisk lokal som stått tom i flera år, och under onsdagen presenterade Stockholms stad planerna.

Verksamheten ska drivas av The Node (knytpunkten), en organisation som samlats just för att skapa musikhuset, enligt kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).

Mötesplats för musik

Ordförande för The Node, Alfons Karabuda, beskriver det som en mötesplats för att skapa musik och för att träffa andra som sysslar med musik eller annan kultur. Det blir också workshops, men även utbildning i hur man exempelvis kan motverka psykisk ohälsa inom musikbranschen.

Det är oklart när det står färdigt, men kulturborgarrådet hoppas på att man åtminstone ska kunna öppna några replokaler redan nästa år.

Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.