Säsongen började lugnt med få rapporterade fall av fästingsmittan TBE. Men i slutet av juli började kurvan att peka brant uppåt.
Under augusti månad anmäldes sammanlagt 83 fall av hjärnhinne- eller hjärninflammation till följd av fästingbett, vilket ska jämföras med i snitt 56 fall under motsvarande månad de senaste tio åren, uppger Folkhälsomyndigheten.
De allra flesta som drabbas av TBE får dock en mildare sjukdom, varför mörkertalet är stort.
Varför så många drabbades i augusti är oklart.
– En teori är vädret. Det var ju fint i slutet av sommaren och man kan tänka sig att betydligt fler var ute i skogen då, med risk för att smittas, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Det går alltså inte att säga om risken att smittas har ökat eller inte.
– Det är många faktorer som spelar in. Antalet människor som rör sig ute i markerna, antalet fästingar som i sin tur påverkas av antalet rådjur samt om det är varmt eller torrt, säger Marika Hjertqvist.
De flesta har smittats i de östra delarna av landet, utmed Mälaren och Östersjön i Stockholms, Södermanlands och Uppsala län.
Äldre drabbas värst
TBE är en fästingburen virussjukdom som kan orsaka hjärninflammation (tick borne encephalitis).
De flesta tillfrisknar helt, men cirka en tredjedel får kvarvarande symtom eller besvär i form av minnesförluster, trötthet och i några få fall bestående förlamning.
Även dödsfall har förekommit.
Äldre personer får oftare svårare symtom än yngre
Källa: Folkhälsomyndigheten.