Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter gym-razzian: 21 personer misstänks för dopning Foto: Polismyndigheten/SVT arkivbild

Efter gym-razzian: 21 personer misstänks för dopning

Uppdaterad
Publicerad

Under två kvällar har ett femtiotal poliser genomfört insatser på över 25 gym och träningsanläggningar i City och i angränsande polisområden i länet. Kontrollerna har varit oanmälda och 21 personer misstänks nu för dopningbrott.

– Uppskattningsvis har vi beslagtagit över 15 000 enheter dopingpreparat, säger insatsledare Felicia Alonzo vid Stockholmspolisen.

Besök gjordes på gym där polisen sen tidigare vet om att det finns problem med personer som brukar dopingpreparat och där det fanns misstanke om brott. 

– Vi ser en direkt koppling mellan dopning och andra våldsbrott såsom narkotikabrott, våld i nära relation, våld i offentlig miljö och kriminella nätverk. Med vår närvaro vill vi komma åt kriminalitet som finns i de här miljöerna, säger Felicia Alonzo, polisens insatsledare.

Kontroller gjordes också på gym som har avtalat bort kravet att det behövs en misstanke för att göra razzior i jakt på dopingpreparat, som ett led i att hålla gymverksamheter drogfria.

Foto: Tommy Bergman/SVT

Tjänstehunden Molly sniffar efter anabola

För första gången deltog också Sveriges enda dopningshund, springer spanieln Molly, som har tränats att bland annat känna igen lukten från testosteron och anabola steroider.

– Hon kan bara genom att lukta på en person känna på kroppssvetten om en person är dopad, säger hundförare Joanna Sjöö, som jobbar på uppdrag av stiftelseägda Antidoping Sverige.

21 misstankar om dopingbrott – eget bruk.

5 misstankar om innehav av dopingpreparat.

4 misstankar om narkotikabrott – eget bruk

4 misstankar om narkotikabrott – innehav

1 misstanke om drog-rattfylleri

1 misstanke om grov olovlig körning

Beslag av cirka 15 000 enheter dopningspreparat.

Samverkan mellan polis och gymkedjor har skett på träningsanläggningar som är kopplade till 100% Ren Hårdträning, ett arbete som leds av STAD (Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem). Utöver det pågår samverkan med gym där det finns ett uppbyggt samarbete och regelbunden dialog.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer