Om ditt flyg är inställd har du bland annat rätt till assistans, mat och förfriskningar samt i vissa fall ersättning. Foto: TT

Stora förseningar inom flygtrafiken på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Under eftermiddagen drog ett nytt åskoväder in över Arlanda vilket ledde till att flygplanen inte kunde tankas. Många avgångar är därför kraftigt försenade. Även anländande plan är sena.

Under eftermiddagen drog ett nytt åskoväder in över länet – denna gång över Arlanda flygplats. Det ledde till stora förseningar i flygtrafiken.

– När det finns risk för blixtnedslag måste vi vänta med att tanka planen, eftersom det är farligt att hantera flygbränslet ifall blixten skulle slå ner, säger Hans Uhrus som är presschef på Swedavia.

Under dagen drabbades Arlanda dessutom ett kort tekniskt avbrott i bagagehanteringen som innebar förseningar i att leverera ut bagaget för de ankomande resnärerna.

Nästan samtliga avgångar försenade

Nästan samtliga avgångar är under eftermiddagen drabbade av förseningar och ett femtontal avgångar har ställts in. Det handlar om väntetider på mellan 20 minuter upp till över en timme. Även ankomsterna dras med stora förseningar.

Swedavias hemsida finns det aktuell information om hur stora fördröjningarna är.

– Läget har ändå varit ganska lugnt på Arlanda. Passagerarna verkar ha förståelse för att vädret påverkar flygtrafiken, säger Hans Uhrus.

Kan man få ersättning om man blir försenad?

– De frågorna hanteras av det flygbolag eller den resebyrå man köpt resan av. Och naturligtvis kan man också kolla med sitt försäkringsbolag, säger Hans Uhrus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer