Tung helg för personalen på Stockholms förlossningsmottagningar. Journalsystemen har legat nere två nätter i rad. Foto: TT

Stora journalproblem på BB-avdelningar i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Journalsystemet på Stockholms alla förlossningsmottagningar har drabbats av stora störningar och legat nere nästan hela helgen.

Nu är felet åtgärdat men för personalen återstår mängder av efterarbete.

Först vid 13-tiden på måndagseftermiddagen meddelade Stockholms läns landsting att journalsystemet på förlossningsavdelningarna i Stockholms län fungerade normalt igen.

Då hade systemet mer eller mindre varit obrukbart sedan natten mot lördagen. En av enheterna är Södersjukhuset, där det i genomsnitt sker 20 förlossningar per dygn. Eva Jansson är vårdchef på enheten.

– Jag har aldrig varit med om något liknande sedan jag började jobba här 2009, säger hon.

Stressigt för personal

Under måndagsförmiddagen pågick ett intensivt arbete för att analysera felet och vid lunchtid kom besked att man hittat buggen. Drygt en timme senare var problemet åtgärdat. Systemet ska dock stå under nogrann bevakning för att förhindra att något ska gå fel igen.

Chefsläkare Johan Bratt på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen inom Stockholms läns landsting beklagar allt merarbete det tekniska haveriet inneburit och kommer att innebära för personalen ute på förlossningsenheterna. Man har tvingats skriva ned alla uppgifter på papper och när felet nu är åtgärdat måste allt föras in manuellt i systemet.

– Det är en olycklig belastning för personalen men det ska inte vara några risker för barn eller föräldrar, säger Johan Bratt.

Enligt Bratt har det aldrig tidigare förekommit några liknande problem i det journalsystem som används på förlossningsenheterna i länet.

– Vi måste naturligtvis analysera vad som gått fel för att förhindra att det händer igen, säger Bratt.

Tung helg

Enligt Mia Ahlberg, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet, har det sannolikt varit en tung helg för personalen på förlossningsavdelningarna i Stockholms län. Men för de födande kvinnorna finns det ingenting att oroa sig för.

– När mammorna kommer in till förlossningen möts de av människor som tar hand om dem, inte ett datorsystem. Det är omständligt för personalen och det kan bli fråga om extra provtagning för kvinnan.

Mia Ahlberg anser att det är märkligt att felet tagit så lång tid att åtgärda.

– Fördelarna överväger fortfarande på långa vägar det gamla papperssystemet när kvinnan själv fick komma med sin journal i handen, men det går uppenbarligen inte att säkra det här systemet, konstaterar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.