Arkivbild. Foto: TT

Stora protester mot rivning av Bromstens IP

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad planerar att riva konstgräsplanen på Bromstens idrottsplats och istället bygga en skola. Det har väckt stora protester i området.

Det är bara tre år sedan Bromstens IP renoverades till en kostnad av 12 miljoner kronor. Men nu byggs det nya bostäder i området och då behövs det en ny skola. Därför planerar Stockholms stad att riva konstgräsplanen och bygga skolan där, vilket P4 Stockholm rapporterat om.

– Jag trodde inte riktigt på det när jag fick höra det första gången, jag trodde det var ett avsnitt av Dolda kameran. Att först satsa en massa pengar på planen och sedan riva den tre år senare. Man vill ta bort en fungerande plan, det skulle vara katstrof för idrottsföreningar och ungdomar i området, säger Hans Pettersson i Bromstens IK.

”Borde planerat för skolan tidigare”

Om konstgräsplanen rivs är planen att göra om den närliggande naturgräsplanen och Solhems bollplan till konstgräsplaner. Men tre planer blir fortfarande två.

– Det är ingen ersättning för planen som försvinner, säger Hans Pettersson, som också påpekar att de som vill bevara idrottsplatsen förstås inte har något emot en skola i området.

– Det här är ingen strid mellan skola och idrott, de ska gå hand i hand. De borde ha planerat in skolan mycket tidigare i byggplanerna. Nu är det som att man vill bygga så många bostäder som möjligt, inte bara här i Bromsten utan i hela staden, och sedan försöker man pressa in skolor och idrottsytor i efterhand.

1.400 namnunderskrifter

Hittills har 1.400 namnunderskrifter samlats in och fler än 100 skrivelser har skickats till Stockholms stad i protest mot planerna.

Bo Sundin (M), vice ordförande i idrottsnämnden, vill att Stockholms stad utreder alternativa platser för skolan.

– Det är en kapitalförstöring av stora mått att riva upp den konstgräsplan som lades för så kort tid sedan på Bromstens IP som kostade över 12 miljoner kronor. Vi vet att det behövs en skola i området när Bromstensstaden är färdig utbyggt och vi menar att det måste finnas utrymme för såväl konstgräsplan som en ny skola i Bromsten, säger Bo Sundin (M).

Hans Pettersson i Bromstens IK efterlyser ett bättre stöd från idrottsborgarrådet och idrottsförvaltningen.

– De borde sätta stopp och säga ”Rör inte vår idrottsyta”. Om inte de är rädda om idrotten vem ska då vara det?

Mogert (S): Förslaget är en avvägning

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) svarar inte på SVT Nyheter Stockholms frågor i en intervju, men i ett mejl skriver han att den helt nya stadsdel som byggs ”självklart” behöver både en skola och idrottslokaler. Enligt Roger Mogert fanns planeringen för en skola på Bromstens IP med redan i programmet som antogs 2008.

”Förslaget är en avvägning där både funktionerna skola och idrotts ryms, jag har full förståelse för att Bromstens IK upplever detta som en försämring. Men andelen kvalitativ idrottsyta i närområdet ökar. Det blir två konstgräsplaner och idrottslokaler, idag innehåller området en konstgräsplan”, skriver Roger Mogert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer