Här störs demokratiministerns tal av skrikande män. Foto: Expressen TV

Störning vid manifestation mot antisemitism

Uppdaterad
Publicerad

En grupp personer har stört ordningen vid en manifestation mot antisemitism som hålls på Raoul Wallenbergs torg vid Nybroplan i Stockholm. En person är gripen misstänkt för hets mot folkgrupp.

– Vi har haft någon form av ordningsstörning, ett antal personer som har stökat, säger polisens presstalesperson Anna Westberg.

Enligt Expressen deklarerade personerna som störde att de tillhör den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

– Det vill jag inte kommentera, säger Anna Westberg.

Runt 150 personer deltog i manifestationen där bland andra statsminister Stefan Löfven, kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) och Centerpartiets Annie Lööf.

”Ett antal nazister skrek”

Även Liberalernas Jan Björklund höll tal vid manifestationen. Han säger att det är en skam att händelser som detta förekommer i Sverige när SVT Aktuellt når honom på onsdagskvällen.

– Det var ett antal nazister som skrek och gapade och försökte störa manifestationen, som handlade om att stå upp för judars rätt att leva i vårt land. Det är fruktansvärt. Det påminner om 30-talet att nazister skriker mot judar, säger Jan Björklund.

Hur reagerade ni?

– Vi blev upprörda. De var ganska få, men de var högljudda. Manifestationen fortsatte och det var viktigt. Vi avbröt inte detta för att några gaphalsar stod där.

En misstänkt för hets mot folkgrupp

Fem personer avlägsnades för ordningsstörningar och en person greps misstänkt för hets mot folkgrupp.

– Personen har skrikit någonting. Jag vet inte exakt vad, men någonting som kan rubriceras som just hets mot folkgrupp, säger Anna Westberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.