Stora tågproblem väntas under dagen. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Störningar i tågtrafiken till och från Stockholm C

Uppdaterad
Publicerad
Trots att en trasig växel söder om Stockholm inte kommer kunna åtgärdas förrän till natten tror Trafikverket inte att trafiken kommer påverkas nämnvärt.
– Det kommer att vara lite tightare nu under eftermiddagsrusningen, men sedan kommer det att lugna ner sig, säger Bengt Olsson som är presschef på Trafikverket.

Spårfelet uppstod mellan Flemingsberg och Södertälje syd vid 04.00-tiden på måndagsmorgonen. En trasig växel måste bytas ut och det arbetet ska påbörjas natten mot tisdagen.

På grund av växelfelet har stambanan söderut förlorat halva sin kapacitet, bara ett av två spår kan trafikeras. Det är en situation som normalt sett borde resultera i kaos och stora förseningar. Men trafiken har flutit på hela dagen med i genomsnitt måttligafemton minuters försening.

Bengt Olsson på Trafikverket förklarar de måttliga störningarna med den speciella spårsituationen i Storstockholm där stambanans spår löper parallellt med pendeltågens räls. Det innebär att den delen av fjärrtrafiken som inte rymns på det enda fungerande spåret kunnat växlas över till pendeltågens spår. Han är hoppfull inför kvällen och natten.

– Som det ser ut kommer vi att ligga kvar på max 15 minuters försening. Det kommer att vara lite tightare nu under eftermiddagsrusningen, men sedan kommer det att lugna ner sig.

Vad gäller för pendeltågsresenärerna?

– Egentligen kommer inte detta att påverka pendeltågen särskilt mycket, men det kan bli en del förskjutningar i avgångarna.

Felet beräknas vara åtgärdat tisdag 22 oktober klockan 06.00

Detta påverkar fjärr- och regionaltåg på följande sträckor:

Visa
  • Stockholm C–Nyköping/Norrköping Malmö/Köpenhamn
  • Stockholm C–Skövde/Göteborg
  • Stockholm-Hallsberg/Karlstad/Oslo  
  • Stockholm C-Eskilstuna/Arboga/Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer