Större löneskillnad i Stockholms skolor

Uppdaterad
Publicerad

Alla får lönehöjning men några skolor får en halv procent mer än majoriteten och några en halv procent mindre.

Det råder mycket delade meningar om det här är bra eller inte.

Lärarens nya löneavtal landade på en genomsnittlig löneökning på 4,2 procent, den får ungefär 100 skolor. Stockholms stad vill att det blir större skillnad på lönerna där skickliga lärare premieras så en handfull skolor får en halv procent mer till löneökningen medan några å andra sidan får en halv procent mindre.

Stockholm stad har valt ut skolor både för den högre och den lägre lönen, efter hur skolorna uppnått målen med tanke på varje skolas förutsättning. Man har även sett på skolornas ekonomi och möjlighet till att rekrytera nya lärare.

Ragnar Sjölander på Lärarnas Riksförbund tycker inte alls om att vissa skolor ska få en lägre procent.

-Man brännmärker alla lärarna på en skola, som kollektiv, att de är dåliga på sitt jobb. Det är inte rätt. Grundproblemet är att lärarlönerna är för låga, då duger det inte att gå in och peta i enskilda skolor, säger Ragnar Sjölander.

Grundskoledirektören Håkan Edman säger att om man vill att vissa ska ha högre lön måste det bli så här, då kan inte alla få lika.

Mellanstadieläraren Petter Lille på Eriksdalsskolan, som är en av dem som får en halv procent lägre löneökning, tycker det är ett dåligt beslut som kan få väldigt problematiska konsekvenser.

-Ska lärare börja sätta högre betyg nu för att få bättre lön, undrar Petter Lille. Om man vill att fler skolor ska nå målen är det här verkligen inte ett bra sätt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Större löneskillnad i Stockholms skolor

Mer i ämnet