Det nya konstverket i Hammarby sjöstad mäter hela 25 gånger 18 meter. Foto: Moa Ferm/SVT

Gigantiskt konstverk på plats i Hammarby sjöstad

Publicerad

Arbetet med byggnaden Sthlm 04, en del av det nya området i Hammarby sjöstad, är i sin slutfas. Att konsten ligger i fokus är svårt att missa. Fasaden pryds nämligen av ett 18 meter brett och 25 meter högt konstverk.

Arbetet med det nya området i Hammarby sjöstad pågår för fullt och de sju byggnaderna på platsen kommer alla ha sin egna karaktär. SVT har tidigare besökt den kanske mest framträdande, Sthlm 01, med sina 27 våningar.

Nu är det dags för ytterligare en byggnad att visas upp. På stålplåten på fasaden till Sthlm 04 har nämligen ett gigantiskt konstverk placerats.

– Bilden bygger på ett fotografi av ett glasprisma taget i ett landskap. Prismat bryter ner ljuset i mindre beståndsdelar och skapar en ny bild. På samma sätt bryter gestaltningen upp byggnadens geometri och expanderar ut i det omgivande stadslandskapet. Den korresponderar med arkitekturen och omgivningen och tillför samtidigt platsen ett nytt element, säger konstnären Jesper Nyrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.