Foto: TT arkiv

Stort missnöje med trängsel i biltrafiken

Publicerad

Sex av tio Stockholmare är missnöjda med trängseln i trafiken – och mest missnöjda är de som bor längst bort, det skriver DN.

Det är Demoskop som har gjort undersökningen på uppdrag av Stockholms handelskammare.

– Vi måste arbetar smartare med trängselskatten och justera den efter den faktiska trafiksituationen och vi behöver investeringar i kollektivtrafiken, säger Handelskammarens vd Maria Rankka till DN. 

Men trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) håller inte med.

– Problemen är att biltrafiken ökar, den måste minska, säger han.

Helldén menar också att det är vägarbeten som ställer till problem, bland annat vid Fridhemsplan och Slussen.

– Det är i linje med våra satsning på gång-, cykel- och kollektivtrafik och det är klart att stan påverkas, det måste hända när man ställer om trafiksystem, säger han till tidningen.

LÄS MER: 100.000 bilpendlare i Stockholms skulle kunna cykla i stället

Sex av tio positiva till en Östlig förbindelse

Handelskammarens undersökning visar också att sex av tio är positiva till den Östliga förbindelsen som skulle knyta ihop Norra och Södra länken. Men den togs bort från Trafikverkets nationella plan. 

LÄS MER: Slutet närmare sig för Östlig förbindelse

– Vilket är väldigt bekymmersamt. Vi behöver den nu, om vi ska kunna fortsätta vara en av de snabbast växande storstadsregionerna så måste vi lösa upp trafikinfarkten. Det är helt hål i huvudet att inte bygga de sista 25 procenten av ringleden runt innerstan, säger Maria Rankka.

Men där är Daniel Helldén (MP) av en annan åsikt.

– Vi prioriterar gång-, cykel- och kollektivtrafik. Vi ska inte lägga pengar på Östlig förbindelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.