Stort säkerhetspådrag när Pride inleds idag

Uppdaterad
Publicerad

Glitter och glädje, men när Stockholm Pride idag drar igång är säkerheten i fokus för polis och arrangörer. Attentatet i Orlando blev påminnelse om en ständig hotbild.

Hundratusentals besökare väntas komma till festivalveckans olika evenemang. Det innebär stora folksamlingar där säkerhetsarbetet är en stor utmaning.

– Det är otroligt viktigt inte minst för att att just Pride-festivaler finns till för att folk ska få känna sig trygga – människor som i sin vardag kanske inte kan leva ut sig själva, få vara i sin sexuella läggning eller könsidentitet. De kommer ju hit för att få vara trygga och då ska de få vara det, säger Christian Valtersson, ordförande Stockholm Pride.

Stockholm Pride 2016

Hot mot HBTQ-personer

Inne på området kommer besökarnas väskor att genomsökas. Polis och volontärer kommer att finnas på plats. Om det finns någon specifik hotbild mot årets festival vill arrangörerna inte kommentera. Men man jobbar nära polisen.

– Det har funnits en hotbild mot Pride-festivaler och gayklubbar. Vi har sett det som har hänt i Orlando. Vi vet att det finns grupper i samhället som inte gillar HBTQ-personer och kampen för HPTQ-personers rättigheter, säger Christian Valtersson.

Festivalen lockar 45.000

Årets Pridevecka i Stockholm är den 18:e i rad. Under dagen öppnar Pride House i Kulturhuset på Sergels torg. Där kommer flera seminarium, workshops, debatter och föreläsningar hållas. En av talarna som medverkar under dagen är Shahab Ahmadian och han låter sig inte skrämmas.

– Jag tycker inte att vi ska låta oss skrämmas eller tystas, i Sverige är det större risk att dö av en förkylning och skulle vi alla stanna inne för att slippa en förkyldning, nej det tycker jag inte, säger han till SVT Nyheter Stockholm.

Festivalområdet Parken öppnar på onsdag och det stora pridetåget går på lördag genom staden. Paraden brukar locka cirka 45 000 deltagare och 200 ekipage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2016

Mer i ämnet