Foto: TT

Stort säkerhetspådrag på Prideparaden

Uppdaterad
Publicerad

När Prideparaden hålls i dag har säkerhetsläget ett större fokus efter skjutattacken på gayklubben i Orlando i USA i juni. Men det stoppar inte människor från att delta i dagens evenemang. – Det skulle aldrig falla mig in att inte gå med i tåget. Då får ju de som de vill, säger Hasse Öijerstedt, som är på väg till paraden.

Prideparaden är den största i Skandinavien och tåget består av 45.000 deltagare fördelat på cirka 200 ekipage. Paraden väntas samla runt en halv miljon åskådare. Säkerhetsarbetet är därför en stor utmaning och polisen har stärkt säkerheten i år. När SVT Nyheter pratar med polisen vill de inte berätta med exakt hur de arbetar med säkerheten under Prideparaden.

– Vi ska se till att det här blir en lugn och trevlig tillställning, säger Lars Byström, presstalesperson hos Stockholmspolisen till SVT Nyheter och tillägger att stämningen är på topp och att de hoppas att festen fortsätter i samma anda.

Stockholm Pride 2016

”Det är så mycket kärlek”

På plats märker man inte av säkerhetspådraget särskilt mycket. När SVT Nyheter pratar med två deltagare i paraden säger de att de inte är oroliga.

– De har ju sagt att det ska vara fler poliser. Alla tar ju även hand om varandra och det är så mycket kärlek så det känns ju tryggt, säger en av dem.

Men den senaste tidens händelser har ändå fått henne att tänka mer på att det skulle kunna hända något.

– Förra året var jag här och kollade, då tänkte jag inte alls på säkerheten. Men nu när man ska vara med och det har hänt en massa saker på senaste tiden har man tänkt mer på det, säger hon.

”Jag är jättetaggad”

SVT Nyheter möter Magnus Rösiger och Hasse Öijerstedt som också deltar i årets parad.

– Jag är jättetaggad, det här är årets event som man längtar efter hela året. Det kommer en tår av glädje när man går i tåget och ser alla vänner som samlats, säger Magnus Rösiger.

”Man har i baktanken saker som hänt”

Hasse Öijerstedt håller med och berättar att han varit med i paraden sedan 1977. Då hette Stockholm pride frigörelseveckan.

– Det var mer politiskt förr. Nu är det mycket mer folk vilket gör att man inte är lika utsatt, säger han.

Hur tänker ni kring säkerheten i år?

– Man har i baktanken saker som hänt, men ska det hända så händer det ändå, säger Magnus Rösiger.

– Det skulle aldrig falla mig in att inte gå med i tåget. Då får ju de som de vill, svarar Hasse Öijerstedt.

Statsministern på plats

Förra året var Stefan Löfven (S) bortrest, men i år deltar han för första gången, i egenskap av statsminister, i Pridetåget.

– Det här är en dag utav värme, kärlek, närhet och glädje. För mig är det att visa på alla människors lika värde, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.

– Det är det fina med Pride, man är som man är och man respekteras för det och älskas för det, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2016

Mer i ämnet