Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kl 10.00 stod hundratals människor och väntade på att dörrarna till årets mässa skulle öppna. Foto: Sandra Tottie/SVT

Stort tryck på årets mässa för arbetssökande

Publicerad

Sveriges största jobb- och utbildningsmässa, Bazaren, inleddes på Stockholm Waterfront under torsdagen. I kölvattnet av den stigande arbetslösheten förväntas 13 000 deltagare dyka upp.

– Den här mässan måste vi verkligen värna om, det handlar om framtidens kompetensförsörjning i Stockholmsregionen, säger Aida Hadzialic (S), finansregionråd Region Stockholm.

År 2022 låg arbetslösheten i Sverige på 7,5 procent enligt Statistiska Centralbyrån, idag är den uppe i 8 procent och förväntas bli 8,5 procent till år 2025, enligt regeringen. Med stigande arbetslöshet stiger också förväntningarna på årets mässa.

– Om vi inte kämpar för att få hit talanger och ser till att Stockholm är en bra plats att jobba i och bygga företag i, då kommer vi att bli som Venedig på ett dåligt sätt är jag rädd för, säger Anna Kinberg Batra, landshövding Region Stockholm.

Hör alla svar från Region Stockholms landshövding och finansborgarråd, samt några arbetssökande, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.