Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Event- och livebranschen är hårt pressad i lågkonjunkturen, och står för flest konkurser i Kultursverige. Hör fler röster från kulturkrisen i klippet. Foto: TT

Kraftig ökning av konkurser i Kultursverige

Uppdaterad
Publicerad

Konkurserna inom kultursektorn har ökat kraftigt 2023. För arkitektur, evenemang och fotografi har antalet mer än fyrfaldigats mellan 2022 och 2023.

Tidningar, eventproduktion och musikproduktion hör till några av de mest konkursutsatta branscherna 2023. Källa: UC Foto: Leif Sandberg/SVT Grafik

Antalet konkurser i företagssverige 2023 var det högsta sen finanskrisen på 90-talet. Det visar en ny årsrapport från kreditinformationsföretaget UC.

I Kultursverige är läget hårt pressat på flera håll, enligt SVT:s sammanställning av konkurser inom kulturområdet. Inom arkitektur gick konkurserna från 9 stycken 2022 till 44 det senaste året.

– Vi är mitt uppe i den största krisen på i alla fall 30 år, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör för Sveriges arkitekter.

– Det är ett riktigt allvarligt läge, där arbetslösheten är mycket större än vad statistiken visar. Vi vet att nästan ingen nyexaminerad arkitekt får jobb idag.

Eventbranschen hårdast drabbad

Sveriges arkitekter är inte ensamma om kraftigt ökande konkurser efter att pandemi, lågkonjunktur och skenande räntor tagit ut sin rätt på kultursektorn.

Värst drabbade är eventproduktionen med 145 konkurser 2023, att jämföra med 36 året innan. Men även film- och musikproduktion, tidningsbranschen och Sveriges fotografer är hårt pressade.

– Jag är absolut inte förvånad över att det är så dystra siffror, säger Paulina Holmgren, förbundsordförande för Svenska fotografers förbund.

– Många har ju precis överlevt pandemin och sen kom lågkonjunkturen och då orkar man helt enkelt inte fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.