Skolinspektionen tar tillfälligt över Storvretskolan i Botkyrka kommun. Foto: Pia Heick/SVT

Storvretskolans rektor byts ut efter Skolinspektionens ingripande

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan tog Skolinspektionen det unika beslutet att tillfälligt ta över Storvretskolan på grund av de stora problemen på skolan. Nu har Botkyrka kommun tagit fram ett åtgärdspaket som ska rätta till bristerna. Bland annat byter man ut rektorn på skolan.

I ett pressmeddelande på måndagen skriver Botkyrka kommun att kommunen nu har fattat beslut om ett ”omfattande” åtgärdspaket för att säkerställa att bristerna på Storvretskolan åtgärdas så snabbt som möjligt.

– För elevernas skull är det viktigt att säkerställa att vi kommer tillrätta med problemen så fort som möjligt. Därför vidtar vi en rad åtgärder omedelbart. Vi kommer också att samarbeta med Skolverket och Skolinspektionen för att ta reda på om det behövs ytterligare åtgärder framöver, säger Mikael Caiman Larsson, utbildningsdirektör i Botkyrka kommun.

I paketet ingår att skolans nuvarande rektor byts ut. Vem som ska ta över som rektor är ännu inte klart, uppger kommunens presstjänst.

Stökig arbetsmiljö och kränkningar

Anledningen till Skolinspektionens åtgärd är att Storvretskolan inte har kommit till rätta med de problem som myndigheten påtalat flera gånger tidigare. Det handlar bland annat om en stökig arbetsmiljö och kränkningar mellan elever.

Skolinspektionens övertagande innebär att två rådgivare från myndigheten placeras på skolan för att leda arbetet. Skolinspektionen ska också se till att lärarna får kompetensutveckling. Räkningarna för detta skickas till Botkyrka kommun.

Skolinspektionens beslut påverkas inte av kommunens åtgärdspaket.

  • Omfattande förändringar kommer att ske när det gäller hur utbildningsförvaltningen arbetar för att följa upp skolornas arbete och säkra kvaliteten i verksamheterna.
  • En ny funktion inrättas med uppgift att följa upp och säkerställa att brister alltid hanteras tillfredsställande i alla kommunens skolor för att komplettera ordinarie kvalitetsarbete.
  • Storvretskolan kommer att få en ny rektor som i sin tur får en ny grundskolechef.
  • I samarbete med Skolverket kommer vi att vidta åtgärder för att utveckla utbildningsförvaltningens ledning och styrning.

Källa: Botkyrka kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer