Nu lämnar demonstranterna Norra Bantorget. Foto: SVT

”Strejken fortsätter – men vi lämnar Norra Bantorget”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en månads sittdemonstration vid Norra Bantorget lämnar nu ungdomarna från nätverket Ung i Sverige torget.
– Vi har påverkat mycket genom att sittstrejka. Nu byter vi strategi, säger talespersonen Fatemeh Khavari.

Sedan början av augusti har ensamkommande ungdomar demonstrerat i centrala Stockholm mot utvisningar till Afghanistan. ”Sittstrejken”, som demonstrationen kallas, började på Mynttorget i Gamla stan. Efter att en grupp högerextremister attackerade ungdomarna och kastade bengalisk eld mot dem, flyttades demonstrationen till Medborgarplatsen. Den 1 september rörde sig demonstranterna slutligen till Norra Bantorget.

Byter strategi

Men från och med i kväll är det slut på sittstrejken och övernattningarna.

– Strejken fortsätter, men vi lämnar Norra Bantorget. Vi kommer inte att fortsätta sittstrejka utan genomföra olika aktioner, säger Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige, när SVT Nyheter Stockholm når henne på telefon på måndagskvällen.

Vad handlar det om för aktioner?

– Den första sker på lördag, då ska vi vara på Mynttorget och demonstrera. Sen kommer aktionerna att spridas över hela landet.

Fatemeh Khavari, talesperson för nätverket Ung i Sverige. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ceremoni flyttade in till ABF Stockholm

Fatemeh Khavari säger att avslutningen av demonstrationen inte har någonting med höstrusket att göra, och gruppen har fortfarande tillstånd att demonstrera veckan ut.

– Det var regn och kyla när vi började också. Nu ska vi kämpa på andra sätt.

På måndagskvällen skulle en ceremoni hållas på Norra Bantorget efter den 58 dagar långa sittstrejken. På grund av regn flyttades ceremonin till ABF-huset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sittstrejk i centrala Stockholm

Mer i ämnet