Stridigheter om Råstasjön

Uppdaterad
Publicerad

Detaljplanen kring bostadsbyggande vid naturområdet har hittills väckt massiv kritik.

Råstasjön väcker känslor och kommunens planer på att bygga bostäder runt stora delar av sjön har mött extra starka sådana, bland både naturvänner, hyresgästföreningen och grannar. En av grannarna är Ann Bell som varit med och startat föreningen Rädda Råstasjön, som helt vill slopa planerna på bostäder.

– Nätverkets absoluta uppfattning är att ingen bebyggelse ska äga rum alls. För börjar man nagga i kanten i den hörnan och bortom arenan här då är det stor risk att naturvärdena försvinner, säger Ann Bell.

Bygge vid Råstasjön

Nästan 2.000 nya bostäder

Detaljplanen som ligger ute som förslag skulle innebära ungefär 1.800 nya bostäder i höghus längs med sjöns långsida.

Det efter ett avtal om marken med byggföretaget Peab – som slöts redan 2007 i samband med den då kommande arenan.

– Istället för att ta av kommunens kassakista så är tanken att de här 200 miljoner kronorna som är vår andel i arenan ska betalas av mark runt arenan, säger Anders Ekegren (FP), ordförande stadsbyggnadsnämnden.

Folkpartiet har tidigare föreslagit att göra Råstasjön till naturreservat och är öppet kritiska mot den nuvarande detaljplanen.

– Tveksamheterna har blivit större under resans gång, vi tycker att det finns starka naturvärden som gör att vi måste ändra i det här detaljplaneförslaget, säger Ekegren.

– Något kommer sannolikt att byggas här, men sedan är frågan i vilken utsträckning. Jag tror att de flesta förstår både byggnation och nya bostäder är bra, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande.

Rekordmånga synpunkter kring förslaget har kommit in, men avtalet med Peab står fast, så bostäder i någon form kommer det att bli – envisa protester till trots.

– Det är klart att byggherrarna och staden vill ha något som ger intäkter så man täcker väl att man kan bjuda på en sjöutsikt här, säger Ann Bell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygge vid Råstasjön

Mer i ämnet