Stridsbåt 90 får användas igen

Uppdaterad
Publicerad

Det förbud att använda stridsbåt 90H som tillkom efter det att en båt med 17 personer ombord sjönk i oktober 2006 kommer att hävas.

En förnyad riskanalys av båtarnas förskepp visar att det funnits brister när det gäller underhåll och kontroller på båtarna.

”Det förefaller som om fel reservdelar har använts till de olika versioner som finns av stridsbåt 90H”, skriver Mårten Karlsson, materielsystemansvarig för amfibieförband på Försvarsmaktens högkvarter, i ett pressmeddelande.

Varje båt besiktas

Förbudet på varje enskild båt kommer att hävas först efter kontroller och besiktning.

Det var i slutet av oktober som båten sjönk vid tvåtiden på natten vid en övning utanför Utö i Stockholms skärgård. Det rådde grov sjö och båten sjönk på en timme.

De sjutton – officerare, värnpliktiga kustjägare och en läkare – som var ombord kunde räddas. Flera av dem som hamnade i vattnet hann bli svårt nerkylda innan andra stridsbåtar kom till deras undsättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.