Stridsbåt sjönk vid Utö – alla räddade

Uppdaterad
Publicerad

En stridsbåt sjönk under en övning öster om Utö i Stockholms skärgård natten till tisdagen. Alla 16 ombord räddades ur vattnet och fördes kraftigt nedkylda till amfibieregemente på Berga.

-Där togs de omhand av ett kristeam, berättar Anders Kallin, vakthavande informatör vid Högkvarteret.

Chefen för stridsbåten larmade Sjöräddningen i Göteborg klockan 02.12 och begärde omedelbar assistans. Båten, som befann sig vid Hamnudden öster om Utö, tog snabbt in stora mängder vatten.

Snabbt förlopp

Ytterligare tre stridsbåtar befann sig i området och kunde snabbt plocka upp de 16 från amfibieregementet som hamnade i vattnet sedan stridsbåten sjunkit. Sjöräddningsenheterna hann inte fram innan räddningsaktionen avslutats.

-Förloppet var mycket snabbt, säger Anders Kallin.

Marinen har efter haveriet i Stockholms skärgård beslutat att stoppa alla övningar med Stridsbåt 90, uppger överinspektör Mikael Wendel för Sveriges Radios Ekoredaktion. Sammanlagt finns det 147 båtar av den här typen inom marinen.

Orsaken till olyckan är oklar, men enligt Kallin rör det sig inte om någon grundstötning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.