Foto: från ettarkpapper.se

Strindberg på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Det kanske är en och annan som inte direkt jublade när det var dags att läsa sin Strindberg i skolan. Men nu kan Stockholms elever ta sig an denne mångsidige man på ett helt nytt och interaktivt sätt.

Det är den korta novell Strindberg skrev 1903, som gett namn till den nya sajten,  etthalvtarkpapper.se.

Utifrån en telefonlista, på färre än 600 tecken, lyckas Strindberg omfamna ett helt livsöde som eleverna kan läsa eller lyssna till. På sajten finns den på 35 språk.

En av uppläsarna är skådespelaren Johan Rabaeus.

-Han var en väldigt begåvad författare som har väldigt mycket att ge, jag bara tänker på mig själv när det gäller pjäser...hans samhällssatir, hans romaner. Han provocerar så väldigt mycket. Och det mesta är fantastiskt, säger Johan Rabaeus.

Gör Strindbergs ”Fejkbook-sida”

På webbsidan är det också möjligt för alla elever, från sju år och upp till gymnasiet, att ta sig an Strindberg på många olika sätt.

-Det handlar om allt från att göra sin egen ”Fejkbook-sida” som vi kallar det, där man får tänka sig att man är Strindberg. Hur skulle hans riktiga Facebook-sida se ut, vad skulle han ha för vänner och ovänner, vad skulle han gilla? Hur skulle han agera, säger projektledaren Elisabet Söder, och berättar också om att man kan tonsätta Strindberg.

-Vi har ett samarbete med Stim, så vi kan erbjuda en workshop i att tonsätta noveller. Då kan man utgå från de här inläsningarna som finns,  man kan jobba hur man vill med att lägga på effekter och köra bakåt och manipulera. Det tror vi eleverna kommer tycka är jätteroligt. Vi har utgått från enkla billiga program som finns i barnens datorer, säger Elisabet Söder.

Sajten ”Ett halvt ark papper” har kostat 400.000 att ta fram och är tänkt för elever i Stockholms skolor. Men den är helt fri att användas av alla andra skolor i länet eller resten av landet. Och Stockholms skolborgarråd har stora förhoppningar att den här satsningen ska hålla Strindberg aktuell långt efter det att jubileumsåret tagit slut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.