Ingen trafik på röda linjen Foto: SVT

Strömavbrott på tunnelbanans röda linje

Uppdaterad
Publicerad

Ett omfattande strömavbrott orsakade på onsdagseftermiddagen totalstopp på tunnelbanans röda linje. En sträcka som enligt SL används av nästan en halv miljon resenärer dagligen.

– Vi fick rapporter vid 13.20-tiden om att det var strömlöst i Liljeholmen. Då började det med stopp på tvärbanan mellan Stora Essingen och Årsta. Men sen påverkade det även tunnelbanan, säger Lovisa Åbom, informatör på SL.

SL hänvisade till andra transportmedel och satte efter en stund in ersättningsbussar på delar av sträckan.

Stoppet på tvärbanan pågick i ungefär 20 minuter. Men inte förrän strax innan klockan 15.30, kunde tågen på tunnelbanans röda linje börja köra igen. Precis innan den värsta rusningstrafiken hunnit starta.

– Som tur var hade inte rusningstrafiken börjat innan vi kunde köra igen. Den tiden är mellan klockan 15-18 och då har vi ungefär 127.000 resenärer på röda linjen, säger Lovisa Åbom.

Räkna med förseningar

Men resenärer som ska resa med röda linjen får räkna med en del förseningar, som en följ av det tidigare totalstoppet.

– Bussar ersätter trafiken mellan Masmo och Vårby gård i båda riktningar p.g.a. växelfel. I övrigt oregelbunden trafik till följd av tidigare stoppet, säger Lovisa Åbom till SVT Nyheter Stockholm.

Läget i trafiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.