Josef Frank-rester görs om

Uppdaterad
Publicerad

Restbitar av faner från möbeltillverkning har blivit nya saker i händerna på möbeldesign-elever.

De klassiska Josef Franks-möblerna är ofta fanerade och efter många års tillverkning hade snickeriet som tillverkar dem ett helt hus fullt av små överblivna fanerark som blivit kvar när man har använt de större, till exempel till en bordsskiva.

Nio studenter från möbeldesignprogrammet, en 3-årig högskoleutbildning, på Carl Malmstens Furniture Studies fick i uppgift att ta hand om de överblivna arken. Av dessa skapade de allt från rumsavdelare till lampor. Dessa visas nu i en utställning i Svenskt Tenns butik.

Sebastian Hedengrahn har skapat ett fönstervitrin, ett kombinerat växthus/insynsskydd.

Ett annat exempel är Andreas Beijers ask för förvaring av små värdefulla ting. Den består av flera lager faner med en skruvliknande inre behållare i mässing. En glaskula utgör askens lock och genom den kan man se innehållet.

Inspirationen kommer från ett fotografi taget av Lennart Nilsson, där Estrid Ericson håller upp en glaskula i vilken man kan se Josef Frank som står i bakgrunden speglas.

Svenskt Tenn grundades 1924 av formgivaren och teckningsläraren Estrid Ericson (1894-1981). 1934 inleddes ett livslångt samarbete med Josef Frank, redan då internationellt välkänd arkitekt, stadsplanerare och designer, som precis hade lämnat Österrike för att bosätta sig i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.